Translate

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η τεχνική Decoupage



  
Σε προηγούμενη ανάρτηση μου, υποσχέθηκα να αναφερθώ στην τεχνική Decoupage βήμα βήμα.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε...

Η τεχνική DECOUPAGE πρέπει να πούμε ότι χρησιμοποιείται για να διακοσμήσουμε με διάφορα χρωματιστά μοτίβα παντός τύπου επιφάνειες όπως: ξύλινες, χάρτινες, γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές κ.ο.κ, οι οποίες μετατρέπονται σε έργα τέχνης.
Υλικά που χρησιμοποιούμε:
Κόλλα ανάλογα με την επιφάνεια, υπάρχουν διάφορες στο εμπόριο ή την γνωστή κόλλα που χρησιμοποιούμε στις κατασκευές, ATLAKOL κρυσταλιζέ.
Χαρτοπετσέτες με σχέδια επιλογής μας ή ειδικά χαρτιά (όπως ρυζόχαρτα κ.α.), που μπορούμε να βρούμε σε μαγαζιά για χόμπι. 
Ενδεικτικό σχέδιο χαρτοπετσέτας
Ψαλίδι
Επιφάνεια που θέλουμε να διακοσμήσουμε, η οποία μπορεί να είναι κάποιο αντικείμενο που θέλουμε να ανανεώσουμε, όπως λαμπατέρ, μπιζουτιέρα, βάζο κ.α. ή μπορούμε να δημιουργήσουμε πίνακες. Με λίγα λόγια ότι χωράει ο νους μας και η φαντασία μας.

Προετοιμασία της επιφάνειας
Η επιφάνεια που θα αναπτύξουμε την τεχνική μας, θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμη ή καλύτερα ακόμα άσπρη, προκειμένου το σχέδιο να αναδειχθεί. Για το λόγο αυτό αν η επιφάνεια του αντικειμένου που επιλέξαμε είναι σκουρόχρωμη, μπορούμε να την περάσουμε με λίγη άσπρη μπογιά και να την αφήσουμε να στεγνώσει. Στην συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε στην τεχνική μας.
Η τεχνική διαδικασία

Αφού πάρουμε ενδεικτικά αναφέρω την χαρτοπετσέτα που έχουμε επιλέξει, κόβουμε με ένα ψαλιδάκι περιμετρικά και πολύ προσεκτικά το σχέδιο και στην συνέχεια ξεχωρίζουμε τα φύλλα της χαρτοπετσέτας, που συνήθως είναι δύο ή παραπάνω και παίρνουμε το τυπωμένο.  Στην συνέχεια, βάζουμε απαλά λίγη κόλλα με το πινέλο πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να διακοσμήσουμε και τοποθετούμε πάνω το μοτίβο. Μετά με το πινέλο μας βουτηγμένο στην κόλλα, περνάμε απαλά πάνω το μοτίβο απλώνοντάς το και στρώνοντάς το για να ισιώσει και να μην αφήσει κενά αέρος και ζάρες. Μπορούμε μετά το στέγνωμα της κόλλας να περάσουμε το σχέδιο με διαφανές βερνίκι για να αδιαβροχοποιηθεί η επιφάνεια και να γίνει το σχέδιό μας πιο σταθερό και ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου. Άλλα είδη χαρτιού πέρα από χαρτοπετσέτα και ρυζόχαρτο, πριν τα κολλήσουμε τα βουτάμε λίγο στο νερό και τα στεγνώνουμε ελαφρά με χαρτί πριν τα χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή μας.   
Σημείωση: Μπορούμε στην κατασκευή μας επίσης να συνδυάσουμε και άλλες τεχνικές όπως κρακελέ (με το οποίο φαίνεται ένα αντικείμενο σαν να έχει ρωγμές) ή να ζωγραφίσουμε πινελιές με χρώμα, που να συμπληρώνουν το σχέδιο μας.


Κρακελέ υφή

Χρήσιμα βίντεο για την τεχνική Decoupage υπάρχουν αμέτρητα στο διαδίκτυο, όπως: http://www.youtube.com/watch?v=bgfeQCgvQo8 καθώς και για την τεχνική κρακελέ: http://www.youtube.com/watch?v=MoSegWpdKxY


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου